публикувано 16.03.2012 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Една интересна книга – „Душите-индиго“

Това е предложение да обърнете внимание на една книга – „Душите-индиго“, от Кабир Джафи и Камара Дейвидсън. За радост, тя може да бъде прочетена и в електронен вариант – можете да я намерите в www.spiralata.net или да последвате линка тук.

Попаднах на нея чрез  моя близка, която ми я изпрати, впечатлена от еднаквостта на посланията, които се съдържат в нея и последните публикации в сайта ми за Ангелите на Земята. В дадения случай думата, с която се описват тези хора, е друга – индигови хора, и основното за тях е, че са носителите на новата духовност, характеризираща идването на епохата на Водолея. Ние сме свикнали да свързваме това понятие с децата-индиго, които напоследък стават все по-масов феномен и като такъв започна да се говори много за тях. В тази книга, обаче, се говори и за възрастните хора индиго, тези, които самите те са родители на деца-индиго. За да разберете какво имам предвид, ето малко от предговора на тази книга:

„В момента на Земята се прераждат хора от нов тип, почти „следващо ниво“ в развитието на човешкия род. Тези хора въплъщават огромна надежда за бъдещето – обещание за едно ново човечество и цивилизация. Те са носители на различни енергии, парадигми и начини на мислене и усещане. Тези нови хора са наречени „души индиго“, тъй като ясновидците са забелязали, че в тяхната аура преобладава цветът индиго…
По време на нашите работни семинари за самоусъвършенстване по целия свят се срещнахме с хиляди души индиго. Повечето са вече пораснали хора, но много малко от тях знаят, че са индиго, и разбират какво значи това. Много от тях се измъчват, защото са различни. Те често се чувстват самотни, изолирани и неразбрани. Дълбочината на мислите и чувствата им е различна от тази на околните. Имат мощни вътрешни запаси от енергия, интелект и чувства, които те самите често не разбират и трудно управляват. Обикновено са
изключително чувствителни и затова се тревожат за неща, които не притесняват останалите. Те са носители на стремежи и идеи, каращи ги да търсят нещо повече и да се чувстват неудовлетворени от действителността. Често имат усещането, че са ограничени от обстоятелствата и разочаровани от това, което другите наричат „нормален свят“.“

Ако вече сте чели публикацията за Ангелите на Земята, няма как да не откриете поразителните съвпадения между описанието там и душите индиго. Очевидно, в момента въпреки изобилието от думи, с които се описва тази категория хора, става въпрос за един и същи феномен – промяна в самосъзнанието на хората на планетата, което се случва благодарение на това, че броят на този вид хора – носители на новата духовност, става все по-голям и достига критичната точка, от която вече може да влияе върху цялото. Това е начинът да се премине от една парадигма на ценностите и начинът на мислене към нова – с други думи, да се осъществи преходът от една епоха към друга – от епохата на Рибите към епохата на Водолея.

Фактът, че това е книга, написана от психолог, за мен придава особена ценност на написаното, защото съумява да представи по един достъпен, всекидневен език процеси, които спокойно бихме насочили към категорията на езотеризма, но които имат отчетливи психологически проявления. Това са същите неща като свръхчувствителност, силно чувство на неудовлетвореност, силен стремеж към духовни ценности и по-красив и справедлив свят, които характеризират хората, носещи идеите на новата духовност. Докато духовната вяра през епохата на Рибите е била институционализирана в църквите и другите места за свързване с божественото, сега, в епохата на Водолея, духовността няма нищо общо с официалната религия. Тя има общо с ценностите, при това ценности, много различни от ценностите на отиващата си епоха, при която  саможертвата и потискането на личните цели в интерес на голямото цяло, греховностти и изкуплението са водещи мисловни нагласи. Новите ценности, които новото поколение души носи, са свобода, напредък, индивидуализъм, интелектуални познания, групово съзнание, чувствителност, холистична мисъл (под това понятие авторите имат пред вид способност да се вижда Голямата картина и взаимовръзките между нещата), сърдечност, нова духовност, нужда от развитие, способност да виждат в бъдещето и чувство за истина.

От книгата ще разберете не само за това какво е предизвикателството пред вас като индигови същности в прехода между двете епохи, но и как по-лесно да се справите с него. Забелязала съм, че една характерна черта на нашето време е, че все повече хора не просто търсят професията, от която да си изкарват прехраната, а нещо повече – своето призвание, своята мисия и са готови да зарязват сигурна и престижна работа само и само, за да последват повика на сърцето си. Е, за това също пише в тази книга – това е още една от многобройните характеристики на тези смели души, които някои възприемат като богоизбрани, а авторът казва за тях точно обратното, споделяйки асоциации с кадри от филма „Спасяването на редник Райън“, където цели редици от войници, които първи атакуват окопите на противника, са повалени и убити. Тази битка между новото и старото се води както в душите ни, така и с външния свят – със закостенелите форми на организации и институции, там, където статуквото, йерархията, страха и зависимостта са основните характеристики.

Това е книга, която дава идеи как да се водят тези битки в промяната на старото и статуквото и заменянето му с новите форми на мислене и ценности – т.е. парадигмата, характеризираща ерата на Водолея.

Камелия