публикувано 10.05.2011 от Камелия Хаджийска в Препоръчани книги
 
 

Дай, за да получиш

Това е заглавие на една вдъхновяваща книга, която ви я препоръчвам. Нейното подзаглавие е „Малка история за голямата бизнес тайна“ и е написана от Боб Бърг и Джон Дейвид Ман. Историята наистина е малка, защото се разказва за един Джо, който научава петте закона за космическия успех, и за да прочетете тоя разказ ви трябват не повече от три-четири часа. По някакъв начин книгата не казва нищо ново, но го казва по начин, който вдъхновява. А за мен това е важно, може би – най-важното. За мен това е знак, че човекът, който го е писал, го е писал със сърцето си, и поради това написаното слово може да докосне и сърцето на този, който го чете – там, където е желанието и енергията за промените в живота ни.

На пръв поглед това е книга за успеха в бизнеса и как да го постигнем. На втори поглед това е книга за успеха в живота и как да го постигнем. Защото, истинският успех в бизнеса е неотделим от успеха в живота като цяло – от себеосъществяването, от щастието в семейството и чисто човешката удовлетвореност от всички останали аспекти на живота. Както пише в книгата: „Тези уроци не са само до бизнеса, Джо. Един наистина добър бизнес принцип е приложим във всички сфери на живота – в приятелството, в брака, навсякъде. Това е истинската проверка. Не просто дали подобрява финансовите ти показатели, а дали подобрява житейските ти показатели“.

Това е една от поредните книги, които защитават ценността на вътрешния интегритет – това понятие, с което навремето книгата на Стивън Кови за „Седемте принципа на високо-ефективните хора“ ме спечели и което се изразява в това, че успешният човек е цялостен – той говори това, което мисли и прави това, което говори. Затова на такъв човек се има доверие. Но най-важното – точно това е човекът, който може да успее в бизнеса. В дългосрочен план, не в краткосрочен, защото това е голямата разлика, когато става дума за интегритет.

Тази книга вдъхновява не само, защото дава надежда, че вечните човешки ценности не просто не са пречка за успеха, но точно обратното – те са предпоставка за дълготраен успех, но и защото успява да внуши на читателя, че ТОЙ може да го направи това, че той наистина може да успее. Просто една малка промяна във възприятието – и в живота се случва това, което Мериън Уилямсън нарича „чудо“. Това е книга, която може да провокира тази промяна във възприятието. И точно заради това си заслужава да се прочете. Ето един откъс от нея, за да разберете какъв вид послания отправя тя:

„Хора, запомнете едно: няма значение през какво обучение сте преминали, нито какви са уменята ви или в каква област се развивате – вие самите сте най-ценното си притежание. Най-големият подарък, който можете да си направите, сте вие самите… В основата на всичко е кои сте вие. Всичко започва с вас самите. Докато се опитвате да бъдете някой друг или да прилагате поведение или роля, на която някой друг ви е научил, няма да ви се удаде да достигнете истински до хората. Най-ценното, което можете да дадете на хората сте вие самите. Независимо какво си мислите, че продавате, всъщност предлагате самите себе си.“

Това е откъс от главата, която представя четвъртия закон – автентичността. Той се нарича „Най-ценното нещо, което можеш да предложиш на света, си самият ти“. Не съм голям почитател на книги, които предлагат в няколко стъпки постигане на всичко, но съм ценител на ясните и вдъхновяващи послания – дори и те да изглеждат като серия от закони за постигане на космически успех. В края на краищата, ние разбираме ценността на казаното именно чрез реакцията на сърцето, а то не се интересува от подробности. То се интересува дали някой му казва, че то може да постигне успех и щастие просто като е щедро, като обича, като дава, като служи и като е отворено да получава в замяна. Първия закон е законът за даването, а последният – за приемането. Кръгът, в който циркулира както любовта, така и парите, се нарича обмен…Е, това е – от мен:).

Камелия