публикувано 07.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Гръм

75433963_L1RvgU2f_POSTIMAGESzen017Thunderbolt„Това, което медитацията прави бавно, бавно, може да се постигне от един добър крясък на учителя, най-неочаквано, когато ученикът е задал въпрос, а учителят скача и изкрещява или пък го удря, изхвърля го през вратата и скача отгоре му…
Тези методи не са били познати. Те са плод на творческия гений на Мадзъ и той е докарал много хора до просветлението. Изглежда толкова странно например някой е дошъл да пита върху какво да медитира, а той го изхвърля през прозореца на втория етаж. И не само това – Мадзъ скача след него, пада отгоре му, сяда на гърдите му и пита: „Схвана ли?“ И бедният човек казва „Да“, защото ако каже „Не“, Мадзъ може да му хвърли един бой или пък да направи нещо друго! Стига му това, че тялото му е потрошено, а Мадзъ седи отгоре и пита: „Схвана ли?“ И всъщност той наистина е схванал, защото всичко е станало толкова внезапно, че никога не би могъл да го очаква.“                         ОШО

 

Коментар:
Картата показва горяща кула, която се разпада. Мъж и жена политат надолу от нея не защото искат, а защото нямат избор. На заден план се вижда прозрачна медитираща фигура, символизираща съзнанието, което е просто свидетел.
Може би в момента се чувстваш доста несигурен, все едно земята под краката ти се люлее. Чувството ти за сигурност е подложено на изпитание и естествената склонност е да се опиташ да се задържиш за каквото можеш. Това вътрешно земетресение обаче е необходимо и изключително важно – ако му позволиш да се случи, ще се надигнеш от руините по-силен и отворен за нови преживявания.
След огъня земята е готова за нов растеж. След бурята въздухът е чист. Опитай се да наблюдаваш разрушението от разстояние, сякаш едва ли не се случва на някой друг. Кажи „да“ на процеса, като го пресрещнеш.