публикувано 30.09.2011 от Камелия Хаджийска в Мисъл на деня
 
 

Всичко се свежда до мотивацията

Тази седмица получих поредното daily message от Нийл Уолш, което не просто особено много ми хареса като послание, но ме порази със синхроничността му по отношение на темата за автентичността, която е актуална за мен напоследък. Ето превода ми на това послание:

На този ден, аз вярвам, че Бог иска да знаеш, че ако си мислиш, че няма какво да загубиш, печелиш. И ако мислиш, че трябва спечелиш нещо, ти губиш.

Всичко се свежда до мотивацията. Защо правиш това, което правиш сега? За да избегнеш загуба? Или да постигнеш печалба? Погрешна причина и в двата случая. Животът не се отнася до печалбата или загубата. Животът се отнася до това да бъдеш или да не бъдеш. И недей да правиш неща, за да избегнеш лична загуба. Прави нещата, за да постигнеш лична автентичност. Тогава животът ще придобие смисъл без значение какво се случва край теб.

Ясно ти е защо това ти е било казано днес, нали?“

Нийл Доналд Уолш

Коментар: Освен, че това послание ме порази със синхроничността си по отношение на темата за Автентичния Аз, то особено ми хареса, защото показва една от най-важните предпоставки да водим верен на вътрешната си природа живот. И тя е свързана с мотивацията. Това, което все по-отчетливо започвам да виждам в живота на хората край мен и в моя собствен живот, е изключителната важност на причините, поради които правим едно или друго нещо. Много често причините за неуспех и вътрешна неудовлетвореност са не в това, че правим неправилните неща, а в това, че правим правилните неща, но поради погрешните причини. Това поражда доста недоразумения, защото не можем да разберем как така правим толкова хубави неща, а срещаме съпротивата на живота и на другите хора, за да постигнем това, което искаме. Това, което на мен ми помага в подобни случаи, е да изследвам мотивацията. Ако тя не е свързана с това да „постигнеш лична автентичност“, както казва Уолш, значи там е мястото, върху което можем да поработим.

Камелия