публикувано 09.07.2010 от Камелия Хаджийска в Уроците на любовта
 
 

Ако не можеш да се бориш със своя любим…

„Ако не можеш да се бориш със своя любим, ако не можеш да се ядосаш, тогава е загубена автентичността на любовта… Ако аз съм ядосан и съм потиснал яда си, тогава, когато обичам, потиснатият яд присъства и това умъртвява моята любов.  Ако не съм бил истински в яда си, гнева си, не мога да бъда истински и в любовта си. Ако си истински, си истински и в двете.

Две неща трябва да се направят, за да се издигнеш над ума: да медитираш и после да докоснеш нивото на отрицание на ума вътре в себе си. След това ще притежаваш любов, която няма да има своя противоположен полюс… Но когато си в рамките на ума, по-добре е да си истински, отколкото фалшив. И ако ти си действително истински, ще се случи едно уникално явление. Ще се отегчиш от безсмисленото движение между полюсите…Потиснатия ум никога не осъзнава истински, той е овладян от противоположностите.

Бъде истински и изстрадай реалността. Страданието е полезно. Изстрадай гнева, изстрадай любовта, изстрадай омразата. Помни само едно нещо: никога не бъди неискрен.“

От Ошо, “Книга на тайните”, том 1

Коментар: Ако това е отговорът, който „Уроците на любовта“ ви донесе, посланието му е ясно – „Бъди истински и изстрадай реалността…“, дори и това да не е много приятно. За мен този текст от Ошо беше много ценен, когато го прочетох за първи път. Разбрах, че в желанието си да съм по-приемаща, доста гняв съм потиснала, без да се усетя! И автентичността на любовта ми беше съвсем изчезнала… съвсем незабележимо. Обичам този урок – той винаги ми дава тласък да бъда истинска, да бъда автентична, дори ако това означава да бъда далече от моя идеал за  любовта, която няма своя противоположен полюс.