публикувано 31.05.2010 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Четирите споразумения – Дон Мигел Руис

Препоръчвам ви тази книга!

Нейният автор – Дон Мигел Руис – има дарбата да пише по начин, който вдъхновява да променяме живота си към по-добро. Защото думите му идват от сърцето – там, където той е преживял лично това, което споделя в книгата си. Неговите корени са от Мексико, роден е в семейството на лечители. Майка му е била курандера (лечителка), а дядо му – нагуал (шаман). В началото на живота си той нямал съзнателното намерение да продължи езотеричната традиция на предците си – толтеките, които из цяло южно Мексико са известни като „жените и мъжете на познанието“. Точно обратното – той започнал да следва медицина с желанието да стане хирург. Но един инцидент преобърнал живота му в съвсем обратна посока. Късно вечер, той претърпял инцидент с колата си, тъй като заспал на волана и се блъснал в бетонна стена. Преживяването, което променило живота му, е свързано с това, как той не е във физическото си тяло, докато спасява двамата си приятели. Шока от приживяното го тласка към самоизследване, което го връща обратно към традицията на предците му, чиято дълбока мъдрост за постигане на лична свобода, той споделя по-късно в книгите си.

Именно вкусът на свободата е това, което текстовете на тази книга ми дадоха, докато я четях за първи път преди много години. Това е усещането за свобода, което идва от осъзнаването на тези погрешни убеждения и вярвания, които сме възприели безкритично като малки и които и сега ограничават живота ни, без обаче да разбираме откъде идват техните омаловажаващи и санкциониращи личното ни достойнство гласове. Това е истинска когнитивна психотерапия в действие, защото помага да заменим изкривяващите реалността вярвания с други, по-близки до нея.  Нейната цел е да ни помогне да се „събудим“ и да видим лъжите, в които живеем. За тях Дон Мигел Руис пише: „Родени сме в истина, но с времето започваме да вярваме в лъжи… Една от най-големите лъжи е лъжата за нашето несъвършенство…“ И затова предлага средството – да сключим нови споразумения със себе си, които да станат основата на радикалната промяна към повече свобода в живота ни.

Ето накратко тези споразумения.

Споразумение 1 : Бъди безупречен в словото си.
Говори с почтеност. Казвай само каквото искаш да кажеш. Избягвай използването на думите си, за да говориш срещу себе си или за разпространяването на слухове за другите хора. Използвай силата на думите си само в посока на истината и любовта.

Споразумение 2: Не приемай нищо лично.
Нищо, което другите хора правят, не е заради теб или на теб. Какво казват или какво правят другите – то е проекция на собствената им реалност, на техния собствен сън. Когато оставаш недосегаем за мненията и действията на другите, няма да ставаш жертва и да изпитваш ненужно страдание.

Споразумение 3: Не прави предположения.
Винаги намирай смелост да задаваш въпроси и да изразяваш това, което наистина искаш. Общувай с другите хора ясно, за да може да се избегнат недоразуменията, тъгата или драмите. Само това споразумение е достатъчно, за да можеш напълно да трансформираш живота си.

Споразумение 4: Винаги прави най-доброто, на което си способен в дадения момент.
Това най-добро ще се променя в различните моменти, например, то ще бъде различно във времето, когато си здрав, за разлика от времето, когато си болен. Каквито и да са обстоятелствата, просто направи възможно най-доброто и ще избегнеш самоосъждането, самобичуването, и съжалението.“

Тяхното по-подробно представяне можете да го намерите в неговата книга, която е публикувана и в електронен вариант в www.spiralata.net . А за хората, които като мен обичат картите като средство за напомняне във всекидневието ни на техните послания, искам да им кажа, че тези споразумения са написани и във формата на красиво изрисувани картии все още може да се намерят на книжния пазар.