публикувано 12.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Цялостност

75433991_WOvyaaS0_POSTIMAGESzen043TotalityВъв всеки момент имаш възможност да бъдеш цялостен. Каквото и да правиш, бъди толкова погълнат от него, че умът да не мисли, а просто да е там, да присъства. И все повече цялостност ще настъпва. А вкусът й ще те прави все по-способен да бъдеш цялостен. Наблюдавай, за да виждаш кога не си цялостен. Тези са моментите, които трябва да бъдат изоставени малко по малко. Когато си в главата – мислещ, умислен, пресметлив, хитър – тогава не си цялостен. Малко по малко се измъквай от тези моменти. Това е просто стар навик. Навиците умират трудно, но със сигурност умират – ако човек упорства, те умират.“      ОШО

 

 

Коментар:
Тези три жени се намират високо във въздуха, игриви и волни, но едновременно с това концентрирани и взаимозависими. При изпълнение на трапец никой не може да си позволи и за част от секундата да бъде дори леко разсеян. Картата разкрива именно това качество на пълно внимание в настоящия момент.
Може би ни се струва, че имаме да правим твърде много неща наведнъж, но не стигаме доникъде, като се опитваме да свършим малко тук и малко там, вместо да се заловим със задачите една по една. Или пък може да си мислим, че имаме да правим нещо „скучно“ – забравили, че важното е не какво правим, а как го правим.
Да развиеш умението да откликваш цялостно на всичко, което ти се случва, е един от най-големите подаръци, които можеш да си направиш. Като вървиш през живота крачка по крачка и на всяка крачка отдаваш пълното си внимание и енергия, ще внесеш нова сила и съзидателност във всичко, което правиш.