публикувано 01.06.2010 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Умението да обичаш – Дон Мигел Руис

Препоръчвам ви тази книга на Дон Мигел Руис също!

Аз я четох доста отдавна … толкова отдавна, че вече я няма в библиотеката ми…:) Заедно с картите, които са направени специално за нея, също ги няма:) Май енергията на любовта, която е заключена в нея, ме е тласнала да я дам на някой…:) Хубавото е, че вече я има и в електронен вариант в www.spiralata.net . Там е с друго заглавие – Овладяване на любовта – но зад него стои същия текст за мъдростта в обичането. Именно оттам цитирам текста по-долу – той обяснява причината, поради която е хубаво да прочетем тази книга, а и други книги, които подхранват нуждата ни от знания как да обичаме. Защото нищо не е толкова объркано и пълно с нереални представи в нашия свят, колкото любовта, способнотта ни да обичаме. И затова има толкова болка и страх, свързани с нея. Защото не знаем! Масово ние не знаем! Затова в самото начало Дон Мигел когато пише за любовта, той всъщност говори за „нараненият ум“ – защото там са раните, там са и ресурсите за лечение… в нашето знаене.

Ето какво пише в самото начало на книгата. Както винаги, неговите думи вдъхновяват, защото ни карат да повярваме, че можем да променим живота си и да го изживеем като един прекрасен сън – пълен с любов и лекота.

„Може би никога не сте мислили за това, но на едно или друго ниво, всички ние сме творци. Ние сме творци, тъй като имаме силата да създаваме и управляваме своя живот.

Както обществата и религиите по целия свят създават невероятни митологии, ние създаваме своя собствена. Нашата лична митология е населена с герои и подлеци,  ангели и демони, крале и обикновени хора. Създаваме цяла популация в ума си, включително многобройни личности за нас самите. След това усвояваме образа, който ще използваме при определени обстоятелства. Ставаме майстори на  преструването и проектирането на своите образи и създаваме това, което вярваме, че сме. Когато срещаме други хора, веднага ги класифицираме и им приписваме роля в нашия живот. Създаваме за другите образи според това, което вярваме, че те представляват. И правим същото това с всеки и всичко около нас.

Вие имате силата да творите. Вашата сила е толкова голяма, че това в което вярвате, става  истина. Вие създавате себе си, каквото и да вярвате, че представлявате. Вие сте това, което сте, защото това е, което вярвате за себе си. Цялата ви реалност, всичко в което вярвате, е ваше творение. Притежавате същата сила като всяко друго човешко същество. Най-важната разлика между вас и другите е как използвате силата си, какво творите с нея. Може да си приличате с другите по много начини, но никой друг в света не живее живота си по начина, по който вие го правите.

Целият си живот сте живели по такъв начин, че да бъдете това, което сте. И толкова добре се справяте, че напълно владеете това, което вярвате, че сте. Владеете своята личност, своите вярвания, владеете всяко действие, всяка реакция. Практикувате години наред и достигате такова ниво на майсторство, при което вие ставате това, в което вярвате. След като веднъж разберем, че всички ние сме творци, можем да видим какъв вид умение притежаваме.

Когато сме деца и имаме проблем с някого, ние се ядосваме. Независимо по каква причина, този яд отблъсква проблема; получаваме това, което искаме. Случва се втори път  – реагираме с гняв – и сега знаем, че ако се ядосаме, ще отстраним проблема. След това го упражняваме пак и пак докато станем майстори на гнева.

По същия начин, ставаме майстори на ревността, на тъгата, на себеотхвърлянето. Всички наши драми са резултат на тази практика. Правим споразумение със себе си и го упражняваме докато напълно го овладеем. Начинът, по който мислим, чувстваме и действаме, става толкова рутинен, че няма нужда повече да обръщаме внимание на това, което правим. Начинът по който се държим в определени случаи е просто инстинктивна реакция.

За да станем майстори на любовта, трябва да практикуваме любов. Изкуството на взаимоотношенията също е цяло майсторство и единственият начин да се постигне е практиката. Ето защо, за да овладеете взаимоотношенията трябва да действате, защото това не е въпрос на концепции и придобиване на знания, а въпрос на действие. Разбира се, за да действаме се нуждаем от известно знание, или поне от малко повече осъзнатост за начина, по който хората функционират.“

Днес практикувайте любов:)! И за по-сигурно, сверете дали това, което практикувате, е в синхрон с мъдростта на толтеките и споделеното от Дон Мигел Руис:)! А там пише и това, че не сме отговорни за другите – отговорни сме само за своята половина от взаимоотношенията…