публикувано 26.11.2011 от Камелия Хаджийска в Групи за личностно развитие
 
 

Субличностите

17-18 декември 2011

семинар за личностно развитие и себепознание

от поредицата семинари  Да преживееш отговора

„…у всички ни има различни лица. Някоя част от нас може да иска едно, друга – съвършено различно нещо. Всяка от различните ни части – които наричаме подличности или „под-Азове“ – може да има собствен начин на говорене, своя походка, стойка, собствени подтици, воля и желания. Подличностите са „психологически сателити“, които съществуват съвместно вътре в една личност.“ Х. Саспортас

Година и половина по-късно отново имам желание да проведа семинар по темата за „Субличностите“. Вдъхнових се, докато четях главата за „Подличностите“ от Хауърд Саспортас (в книгата за психологическа астрология,т.1, „Развитието на личността“), когато в мен много силно оживя пъстрата картина от вътрешни сили и гласове, които спорят помежду си и ни тласкат в една или друга посока. Психодраматистът в мен започна да вижда начините, по който ще изследваме различните аспекти вътре в нас, ще ги назоваваме, ще влизаме в диалог с тях или ще посредничим в диалога между тях … както и всичко останало, което ще ни помогне да застанем в позицията на Вътрешния наблюдател (на символния език на астрологията това е средната точка в хороскопа). В добавка към него, опитът ми от работата с полето на знанието ми даваше още идеи за изследване и директно виждане на скритите им лица вътре в нас.

Така за мен отчетливо започна да се оформя структурата на тази група, като процес, който започва с идентификацията на субличностите, но завършва с дезидентификацията от тях. Това е така, защото не можем да  влияем върху вътрешните ни части, ако преди това не ги разпознаем и признаем, че ги притежаваме,   но също така, ако не  открием средната точка на „вътрешния диригент“, няма да можем избирателно да решаваме коя част да изразим от себе си или как да обединим противоборстващите вътрешни части по нов, творчески начин.

Темата за субличностите е още един начин да работим с пътешествието на вътрешния ни Герой – друга стара любима моя тема, защото нашите субличности не са нищо друго, освен различни архетипни енергии, напиращи да се изразят в живота ни и да го обогатят. В тази група ще изследваме тези вътрешни аспекти, които са актуални за нас в момента и имат нужда да бъдат изживени по един осъзнат начин. Затова, след като открием кои са и им дадем имена – ще търсим архетипното ядро, което стои в тяхната основа, за да разберем как да ги интегрираме в живота си по един по-хармоничен и позитивен начин.

Хората, които вече познават идеята за архетипите, знаят, че опасността при тях е, че те могат да се изразят в негативния си, сенчест вариант, и като такива да бъдат отхвърлени от съзнателната ни нагласа. След което да търсят подмолни – и много по-разрушителни начини, да намерят израз навън. Динамиката на вътрешния ни живот е толкова богата и сложна, че за мен работата със субличностите ще бъде истински творчески процес, в който на вътрешната сцена ще излязат много живи и силни образи, подканващи ни да ги опознаем по-добре, за да се сприятелим дори и с техните по-мрачни аспекти.

Тъй като бих искала да разгърнем този процес в дълбочина, този път групата ще бъде два дена. Това е нещо, което може да не се хареса на любителите на краткия формат на този вид групи, но ще зарадва тези от вас, които търсят дълбочината на процеса. Поради силният творчески заряд, който работата с различните архетипни образи носи, за мен тази група съдържа нещо празнично.  И като такава я възприемам като едно отлично загряване към предстоящите празници.

  • Максимален брой участници – 10 човека.
  • Място на провеждане е моят кабинет в Панчарево.
  • Цена за участие – 130 лева, с включени напитки и храна. За участници, които вече са участвали веднъж или два пъти – 120 лева, за хора с 3 или 4 участия – 110 лева. За редовни участници –   90 лева.
  • Продължителност от 10.00 часа до 19.00 и двата дена.

Заповядайте!

Камелия