публикувано 21.07.2010 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Предусещане за бъдеще

„Бъдещето се подготвя предварително в несъзнаваното – колкото и малко да се знае за него и до днес – и затова може да бъде отгатнато от ясновидци.“  

К.Г.Юнг, „Автобиография – спомени, сънища, размисли“, с.229

Имали ли сте чувството, че нещо е на път да се случи в живота ви, сигурни сте в сърцето си, че рано или късно това ще се случи, дори очаквате то да се случи всеки момент… но то не се случва? И тогава се чудите къде бъркате и дали интуицията не ви е подвела и  дали вместо нейния глас всъщност сте чули гласа на силното си желание? И тогава вместо яснота за целите си преживявате точно обратното – чувство на обърканост и на съмнение в себе си.

Ако това, което представям сега не ви е чуждо, ето ви моята гледна точка защо се случва това и защо е така. След толкова години опит – свой и чужд, започвам да разбирам, че това наистина е свързано с начините, по които предусещаме бъдещото развитие на нещата, но просто се бъркаме по отношение на времето, в което това ще се случи…. Сякаш има разминаване между двете възприятия – какво ще се случи и кога трябва да се случи.

Например, имате предчувствието, че съвсем скоро ще дойде отнякъде предложението за работата, която ви удовлетворява, така че най-сетне ще можете да напуснете сегашната си работа. Или ей сега, всеки момент ще срещнете своя партньор в живота си. Това усещане е толкова ясно, че сякаш витае във въздуха! Но… всъщност нищо не се случва, предложението за работа не идва, няма я и срещата с мечтания партньор. Не става така, както сте си го представяли, започвате да се съмнявате в правилността на решението си, в реалистичността на очакванията си … Това, което аз бих ви предложила в този момент, е да си помислите дали е възможно вашето предчувствие все пак да е вярно, но просто да е избързало по отношение на времето на случване… И да не се отказвате да чакате тази работа, тази връзка…, но да знаете, че може да се наложи малко повече време да изчакате, докато тя действително се появи в живота ви.

Причината да ви предложа това е, защото смятам, че във вътрешното ни психично пространство представата за времето може да бъде малко объркващо поради силно субективния си характер. Обективното време, което се измерва с часовника и календара е много различно от субективното време, което силно е обагрено от нашата психична нагласа. Нещата в материалния свят се случват доста по-бавно и с много повече усилия и преодоляване на съпротиви от наша страна. .. но вътрешното време е толкова различно! Знаете много добре изрази като „времето отлетя много бързо“, или „времето се провлачи толкова дълго, че имах чувството че е минала цяла година, а всъщност  беше изминала само една седмица“. Ако знаем за това разминаване във възприятието ни за бъдещето като събития и като време на тяхното случване, ще можем по-добре да разберем, когато ние субективно възприемаме, че нещо е назряло да влезе в живота ни и да се случи, но то не се случва и се чудим къде бъркаме. Всъщност няма бъркане – има забавяне. Спомням се как веднъж бях на курс за карти Таро и водещата ни каза,че  когато тълкуваме картите за бъдещето да имаме предвид, че времето за случване в дадения случай не може да бъде ясно предсказано, защото зависи от множество вътрешни фактори. Може да е една седмица, един месец, една година… дори повече – не може да се каже със сигурност, защото пътищата да се стигне дотам са много и зависи кой път човек ще избере – прекия или заобиколния…

Това, което искам да споделя с вас с тази публикация, е това мое ново разбиране за кълновете на бъдещето, които с помощта на интуицията си възприемаме в настоящето си като реалност, но всъщност те са само една изпреварила времето си визия за събития, за които още не е дошъл моментът да се случат. Така че – ако се разочаровате, че не се получава така, както сте си го представяли, задайте си въпроса – възможно ли е малко да избързвам? Може би все още нещата зреят във вътрешен план… може би моментът ще дойде, но още не му е дошло правилното време за идване. Не казвам, че всичко в живота ни се подчинява на този принцип. Има неща, които не се случват, защото не е предвидено да се случат. Но има неща, които не се случват, защото още не им е дошъл моментът – и просто още малко спокойно и с доверие изчакване ще им позволи да се появят в живота ни.

Камелия