публикувано 12.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Празнуване

„Животът е момент на празнуване, на радост. Направи го забавен, превърни го в празник и ще влезеш в храма. Храмът не е за навъсените, никога не е бил за тях. Погледни живота – някъде да виждаш тъга? Някога да си виждал потиснато дърво? Виждал ли си птица да се измъчва в терзания? Виждал ли си невротично животно? Не, животът не е такъв, изобщо не е такъв. Единствено човекът някъде се е объркал и това е станало, защото той се мисли за много знаещ, много умен. Този ум е твоята болест. Не бъди твърде знаещ. Винаги помни да спреш, не стигай до крайност. Малко глупост и малко знание е добре, а правилното им съчетание те прави буда.“                          ОШО

 

 

Коментар:
Тези три жени, танцуващи под дъжда и вятъра, ни напомнят, че празнуването не би трябвало да зависи от външните обстоятелства. Няма защо да чакаме специален празник или официален повод, нито слънчев и безоблачен ден. Истинското празнуване възниква от радост, която първо изпитваме дълбоко в себе си, а после изливаме навън в песен, танц и смях – и да, дори в сълзи на благодарност.
Когато избереш тази карта, тя показва, че ставаш все по-отворен към многобройните възможности за празнуване в живота, способен да заразиш и другите. Не си прави труда да организираш специален купон. Пусни косата си, събуй обувките и започни да скачаш в локвите още сега. Купонът се случва наоколо във всеки момент!