публикувано 17.06.2011 от Камелия Хаджийска в Групи за личностно развитие
 
 

Между стимула и реакцията

практически семинар за личностно развитие и себепознание

3 юли 2011

Бях запланувала да проведа семинар на друга тема – различните измерения на успеха. Но в момента съм на друга вълна и затова ще я следвам, тъй като знам, че така нещата се случват по най-добрия начин. Знам, че темата за успеха ще стане основна тема на някой друг семинар, но сега ще трябва да понеса дискомфорта да сменя плана и да следвам творческите си импулси. А те са свързани именно с осъзнаването, което преминава през зоната на дискомфорт…

Тази група е продължение на идеите, с които работихме в групата на морето и които в сърцевината си обхващат всичко това, което се намира в пространството между стимулите от външната среда и нашите реакции спрямо тях. Това е пространството, в което можем да променяме живота си – но само, ако осъзнаем обуславянията, които ни карат да отговаряме по един и същи начин на провокациите от външния свят и които са в сянката на несъзнаваното. Една съществена част от това несъзнавано са моделите от семейната ни среда, които сме попили в себе си така, както сме вдишвали въздуха край себе си и не сме осъзнавали това. Друга част от него са несъзнаваните ни желания, които противостоят на съзнателната нагласа на ума ни и които, тъй като са по-силни, често ни тласкат в противоположна посока спрямо това, което си мислим, че искаме. В това пространство между стимула и реакцията са и несъзнаваните вярвания – тези базисни нагласи на ума ни, чиято верност не сме подложили на проверка…В това пространство е нашето минало.

Когато в живота ни възникне проблем, когато този проблем ни кара да не се чувстваме добре и поражда чувство на дискомфорт и неудовлетвореност, това може да се окаже една прекрасна възможност за нас, ако я използваме правилно. Правилната употреба в дадения случай означава да разпознаем в зоната на дискомфорта възможност за осъзнаване като изследваме несъзнаваните съдържания, с които той е свързан. Тя означава да влезем в това пространство между стимула и реакцията и да видим от къде идва обуславянето, което ни ограничава и ни кара да реагираме на нещата по начина, по който реагираме и да го променим. Не можем да променим нещо, което не знаем как изглежда, а не можем да разберем кое е то, ако то не поражда дискомфорт. С други думи, без преживяването на дискомфорт няма желание за промяна, а без желанието за промяна не можем да породим нищо ново в живота си. Така зоната на дискомфорт се оказва зоната на осъзнаване, а в проблема се оказва скрито решението. За да се види това, е необходим творчески подход и способност да се виждат ресурсите.

Целта на тази група е точно такава – да даде възможност да се погледне на нещата от нашия живот, които са източник на дискомфорт, по един нов начин и да се види какъв е подаръкът, който е скрит в тях. Както обикновено, информацията от полето на знанието ще ни даде възможност за директно виждане на тези ресурси, а теоретичната рамка на модела на духовна психотерапия, който напоследък все по-активно използвам в работата си, ще даде възможност да интерпретираме случващото в живота ни по един нов начин. Тъй като групата ще бъде само един ден, няма да има възможност да се работи с индивидуалните теми на всеки от участниците, но ще работим в дълбочина с тези теми, които бъдат поставени.

Мястото на провеждане е моят кабинет в Панчарево – адрес: ул. Беликата 8. Продължителност – от 10.00 до 20.00 часа. Цена за участие – 85 лева, която включва храна и напитки. За хора, които идват за втори път – 80, с три и повече участия – 75. Максимален брой участници – 10 човека. За записване – моите координати: 0898710030 или и-мейл ka_hadjiiska@yahoo.com . Ако се запишете по мейл, но не получите потвърждаващ отговор от мен, значи не съм получила писмото ви и се обадете по телефона!

Заповядайте!

Камелия