публикувано 27.04.2010 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Лекуване на емоционалното ни тяло 2

… или за Вътрешното Дете, Което Живее В Корема

Продължение

Как по-конкретно изглежда това осъзнаване на течащия и постоянно променящ се поток от емоции в тялото ни и обгръщането му с внимание, любов и разбиране.?

Това означава да си представим, че на тази въпросна сцена стои едно дете – вътрешното ни дете… и всеки път когато усетим, че емоционалните ни реакции са твърде силни, твърде болезнени или твърде остри, да си спомним че това, което реагира, е вътрешното ни дете – ако чувствате гняв, можете да си представите как вътрешното ви дете гневно блъска с юмручета си или тропа с крака по пода, защото нещо не е така, както на него му се иска… ако е радостно, можете да видите доверчивата му усмивка, която изследва любопитно всичко, което се изпречи по пътя му… ако е уплашено може да усетите свитото му сърчице и нуждата някой да го прегърне и утеши… И след като го видите – да откликнете на това, което то чувства, с разбиране и приемане – с други думи – с любов. Именно това любящо отношение към себе си – към вътрешното ни дете, ни помага да лекуваме раните от миналото и да израстваме от тях по-състрадателни и мъдри.

Най-важното в психотерапията е способността да се виждат ресурсите за справяне с различни психични страдания – и различните психотерапии са намерили най-различни начини да правят това. Това, което обаче искам да кажа в случая е, че ако истината е проста… а по отношение на емоционалното ни тяло тя е, че трябва да се научим да се отнасяме към себе си така, както любящия родител се отнася към своето дете, … то и лечението ни не е чак толкова сложно, само ако успеем да сътворим тоя вътрешен родител, който винаги сме искали да имаме! Именно в това виждам ценността на това да гледаме на вътрешния си емоционален свят като на едно дете, което живее в корема – то предоставя директен път за самолечение чрез най-важния, най-силния, най-мощния инструмент за лечение – любовта!

Целта на този текст е да дам идея на тези от вас, които обичат сами да насочват прожектора на осъзнаването навътре в себе си и да виждат все повече неща в тъмното, като поставят начало на най-любящото взаимоотношение в живота си – със самите себе си! В нейната сърцевина стои да осъзнавате вътрешния диалог между тези наши части, които бихме нарекли вътрешен родител и вътрешно дете и да изследвате как протича това взаимоотношение. Ако наистина сте много наблюдателни и честни, ще разпознаете, че се отнасяте към себе си по същия – ама ужасно същия начин, по който вашите родители са се отнасяли към вас. В масовия случай това е критично, санкциониращо, поучително, забраняващо, морализиращо, недоволно отношение. Не защото родителите ни са били лоши хора, а просто защото и тях са ги възпитавали по същия този начин. Ако наистина успеете да разпознаете този вътрешен и постоянно повтарящ се модел на самоотношение, след това ще ви е лесно да направите следващата крачка, а именно да го замените с друг – да дадете на себе си тая любов, разбиране, приемане и доверие, от които имате нужда за да смените наследствения семеен модел на обичане на децата в семейството и с това да родите себе си – истински – за първи път в живота си!

Този модел работи! Той е много мощен начин на вътрешна промяна и привличане на повече любов и изобилие в живота ни! И при това е много прост – изисква се само да се научим да разбираме и приласкаваме вътрешното си дете – това, което живее в корема ни. (Усещате ли, че в момента то е там и много внимателно поглъща всяка дума, в която пише за него и как има надежда най-накрая някой наистина, ама наистина да го разбере?!) Единствената трудност, но тя не е хич за подценяване, е че този подход изисква висока степен на осъзнаване – имам предвид честно наблюдаване на това, което става вътре във вас – на този вътрешен диалог, а това е много много трудно, тъй като автоматизираните ни навици на живеене не се основават на висока осъзнатост. Също така изисква и висока степен на вътрешна решимост, защото замяната на едни мисловни и емоционални навици в други коства доста усилия.

Но усилията си струват! Наградата е здраво и силно чувство на вътрешна ценност и любов към себе си, които ще привлекат също толкова много обич и признание и във външния ни свят. Защото баналната истина е, промяната навън започва с промяна отвътре. А там, във вътрешното, сте само вие – никой друг няма властта да влиза там и да променя. Там е мястото на вътрешния ви родител – и той няма нужда да бъде създаван, той просто трябва да бъде открит… преоткрит. Ще го разпознаете, когато усетите безусловната му любов към вас и топлото му разбиращо присъствие, когато усещате страх, гняв, самота или други дискомфортни чувства в живота си. Помнете – ключовите думи са разбиране и приемане – от вас към вас! Ако го направете, живота ви ще се окъпе в радост, любов и покой… И Детето, Което Живее В Корема ви ще бъде щастливо, ценено, специално и пълно с любов!

Камелия Хаджийска