публикувано 04.02.2011 от Камелия Хаджийска в Споделено
 
 

Къде са доказателствата за любовта

от книгата на Морган Скот Пек, „Изкуството да бъдеш Бог“

„Любовта не е чувство. Това е така, защото тя е действие. Тя е проява по-скоро на волята, отколкото на емоционалността. За този, който обича, не само е възможно, но е и необходимо да не се поддава на любовно чувство. Лесно и приятно е да откриеш доказателства за любов в чувствата си. Много трудно и мъчително е да търсиш такива доказателства в действията си. Примери за това има много в психиатричната практика – пациенти, които казват, че толкова много обичат семейството си, но вместо да правят това, което семейството им има нужда, не правят нищо… не се променят… обвиняват… не отделят внимание…“

Коментар: Това е доста трудно за смилане, знам. Толкова сме свикнали да гледаме на любовта като на чувство, че не можем да си представим, че всъщност, може да е точно обратното. Но, както казва Морган Скот Пек – има много примери за това, че любовта-чувство може да бъде много различна от любовта-действие. Не е необходимо да ги търсим като него в психиатрията – достатъчно е да погледнем в собствения си живот или този на нашите близки и приятели. И, ако сме достатъчно честни, ще видим изобилие от примери, в които някой ни е казвал, че ни обича (например нашите родители), но ние не сме се чувствали обичани от него по никакъв начин, даже напротив.  

Ако това е отговорът, който „Уроците на любовта“ ви донесоха сега, потърсете доказателства за любовта си не в чувството, а в действията. Наистина ли правите така, че с действията си да подхранвате чуждото духовно израстване, дори и това то да е различно от вашите лични очаквания? Същото важи и по отношение на вас самите и любовта ви към вас – можете ли да видите неща, които правите, за да се развивате, включително и по отношение на душата си? Макар, че може да не откриете чувства на обич към вас, ако намерите такива действия, е сигурно, че сте попаднали на доказателства за любовта към себе си! 

Камелия