публикувано 11.03.2011 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Какво означава пълноценния живот?

По-долу е цитат от книгата на Морган Скот Пек „Изкуството да бъдеш бог“ (3), в който има много истина – от тази болезнената истина, от които са пропити книгите му, и която отговаря и на моите наблюдения. А, както вече много пъти съм писала в сайта, когато променим начина по който гледаме на себе си и на живота и се доближим до реалността, много от нашите проблеми изчезват от само себе си (виж Средното събитие). В дадения случай става дума за нашите вярвания за това, какъв е пълноценния живот. Много хора вярват, че пълноценния живот е щастливия живот. И това вярване става източник на допълнително страдание в живота им, защото не е вярно. Не е трудно да се види това – животът на Майка Тереза не е бил от най-щастливите. Не мога да си представя щастлив живот при всекидневната гледка на бедност и нещастие край себе си. Но според мен той е със сигурност много пълноценен живот. Да не говорим за живота на Исус Христос – ако приложим критерия за пълноценно изживян живот според това колко е щастлив, ще излезе, че Христос е имал изключително непълноценен живот!

Този мой коментар и цитатът по-долу са продължение на темата за целостта, за която писах по-рано, за това че нещастието също може да се празнува и, че без тъгата животът ни не би имал дълбочина, за боичките, от които е оцветен живота ни и в които има място за всички цветове. Живеем във време, в което единственото решение на нашите проблеми е развитието на Цялостния човек, защото толкова много отхвърляне на негативните аспекти в живота създава огромна Сянка в нашето колективно несъзнавано… Но това е друго нещо, върху което ще пиша скоро:) Сега само искам да споделя своето вярване за това какво е пълноценният живот  – и според мен  негов критерий не е щастието, а удовлетворението от изминалия път, от научените уроци, от душевното ни израстване. Както добре знаят хората, които имат опит в това отношение – това са неща, които обикновено не са много лесни и радостни:) Морган Сокт Пек също го е знаел:

„В практиката ми като психотерапевт редовно казвах на своите пациенти: “ Психотерапията се занимава не с щастието, а със силата. Ако извървите целия път не мога да ви гарантирам, че ще си тръгнете оттук и на йота по-щастливи. Това, което мога да ви обещая е, че ще си тръгтнете оттука по-компетентни (в неговата терминология разбирайте – по-осъзнати).“ И добавях: „Но в света има недостиг на компетентност  и когато човек придобие повече от нея, Бог или животът му дават по-големи задачи. Затова е възможно да си тръгнете оттук загрижени за по-големи проблеми, отколкото при идването си. Все пак знанието, че се безпокоите за важни неща и вече не превивате гръб пред дребните, носи някаква радост и душевен мир. Морган Скот Пек“

Камелия