публикувано 17.08.2010 от Камелия Хаджийска в Препоръчани книги
 
 

„Героят в теб“, Каръл Пирсън

Препоръчвам ви тази книга! Нейният автор е Каръл Пирсън, а нейната тема – шестте архетипа, които се проявяват в живота на съвременния човек – Невинният, Сиракът, Скитникът, Воинът, Мъченикът и Магьосникът. Можете да я намерите и в електронен вариант във виртуалната библиотека www.spiralata.net . Можете, също така, и да я прочетете като част от по-новата книга на Пирсън „Да пробудиш героите в теб – дванайсет архетипа, които ни помагат да намерим себе си и да преобразим нашия свят“. Всъщност, препоръчвам ви да прочетете книгата с дванайсетте архетипа, защото там ще можете да прочетете и за начините по които се проявяват архетипите на Любовника, Твореца, Разушителя, Владетеля, Мъдреца и Шута, но ако ви е по-лесно да четете в интернет, и книгата „Героят в теб“, ще свърши същата работа. А именно – ще даде тласък в извървяване на героичните ви пътешествия… защото всички ние сме герои!

Толкова много харесвам тази книга и толкова много ми е дала за моето съзряване и осъзнаване, че в момента изпитвам затруднения да кажа защо точно искам да ви я препоръчам:)!

Със сигурност това е книга, която подрежда опита от живота ни в думи и внася яснота там, където усещаме, че сме се объркали, загубили, зациклили … Освен яснота, думите в тази книга дават и нещо повече – въвеждат ни в един приказен свят, където всичко, което е било източник на съмнение в себе си и чувство за малоценност, се превръща в част от едно героично пътешествие. Тази книга е от онези книги, които връщат достойнството ни като човешки същества, които страдат, препъват се, губят се по пътя, страхуват се да  „влязат в тъмната гора“… След като я прочетете, ще разпознаете във всичко, което ви тревожи различни форми на  героизъм. Ще успеете да видите и вашия личен героизъм да се развивате, променяте и овладявате все по-нови и усъвършенствани форми на взаимодействие със света.

Архетипите, които Каръл Пирсън представя, са лесни за разпознаване от всеки един от нас: ако вече имате достатъчно самопознание в резултат на честното вглеждане в себе си, ще видите, че нищо от описаното в книгата не ви е чуждо. Просто начинът, по който ще започнете да гледате на него, ще е различен. Например, ако в момента преминавате в живота си през период на отчуждение, незадоволеност и пустота, ще разпознаете в това зова на Търсача и ще разберете, че е дошло време да развиете качествата на този архетип. А книгата ще ви помогне да ги проявите в тяхната позитивна страна и да избегнете „сенчестите“ им прояви. Ще разберете, че не сте аутсайдера, който не може да се впише в обществото, а Героят, който трябва да преживее самотата и изолацията от другите хора, за да разбере по-добре кой е той и кое е това, което го вдъхновява, без да се налага да прави компромиси с другите.

Тази книга, ако се оставите на потока на разказа, наистина може да ви отведе до „нови душевни територии“ и да преобрази живота ви. В самото начало на книгата К. Пирсън пише за отзвука, който нейната книга е имал, след като е била публикувана за първи път. Тя казва, че „най-силно ме вълнуват разказите на хората, които са успели да се преобразят. Млад мъж от Северозападните щати ми каза, чи станал наркоман и постепенно загубил всичко. Каза, че прочел книгата, повярвал й и променил живота си. Когато дойде на моя лекция с молба за автограф върху парцаливия му екземпляр от книгата, вече работеше като бизнесмен в малка компания и, общо взето, печелеше добре. Такава е силата на мита.“

Това, което аз бих добавила, е – такава е силата на мита, предадена от Каръл Пирсън в нейната книга. Това е книгата, която ме вдъхнови да направя поредица от семинари преди години – психодраматични групи за Пътешествието на Героят в нас, в които изследвахме кой е водещият архетип в дадения период от живота ни и как да го изживеем по-осъзнато и по-пълноценно. Това е и книга, която отново и отново може да се препрочита, както пише Надежда в коментара си към „Мъдрата любов преобразява“,  защото всеки път се откриват нови неща… От опит знам, че не всеки успява да се настрои към специфичния език в тази книга – но ако сте от тези, които все пак успеете да се свържете с написаното там, това със сигурност ще стане една от най-любимите ви книги… Защото – „такава е силата на мита“!

Камелия