публикувано 04.04.2013 от Камелия Хаджийска в По Пътя на Духа
 
 

Всички житейски уроци са „вътрешни“ уроци

„Всички уроци винаги са насочени навътре – ако урокът е самоопределяне, става дума за определяне на вашите граници, не на чуждите. Ако житейският ви урок е приемане, това не се отнася за околния свят, а за приемане на себе си. По същия начин, ако урокът е доверие, това не означава да се доверяваме на другите, а да вярваме в себе си. Ние всички сме отговорни за себе си – към това е насочен всеки житейски урок.“ Стийв Ротър, „Духовна психология“, с.21

Според Стийв Ротър, когато става дума за житейски урок, най-важното е да съсредоточим намерението върху себе си. Тогава усвояването на уроците се превръща в майсторство – защото „майсторството е вътрешна работа“. В своята интересна книга „Духовна психология“, Ротър предлага дванадесет основни житейски урока, в които ние развиваме майсторството си „да вземем нещо отрицателно и да го превърнем в нещо положително“. Те са:

 1. Приемане
 2. Приспособяване
 3. Да бъдеш
 4. Милосърдие
 5. Общуване
 6. Творчество
 7. Самоопределяне
 8. Честност
 9. Любов
 10. Доверие
 11. Истина
 12. Блаженство

Макар всеки един от тях да има свое специфично тълкуване и нюанси, представени от автора, техните заглавия сами за себе си говорят предостатъчно. Сега ги споделям с желанието да дам повод за размисъл на хората, които вярват в идеята за живота като низ от уроци (всъщност, можете да питате какво мислят за вас по този въпрос и вашите приятели – Стийв Ротър казва, че обикновено сме слепи за основния си житейски урок, защото сме потопени в него). И след като откриете основния си житейски урок, да насочите неговото усвояване навътре – към себе си. Когато успеете, ще откриете, че външният свят междувременно също е започнал да се променя.

Камелия