публикувано 14.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Вкопчване в миналото

„Тези глаголни времена – минало, настояще и бъдеще – не са функции на времето, а на ума. Това, което вече не е пред ума, става минало. Това, което е пред ума, е настояще. А това, което ще бъде пред ума, е бъдеще. Миналото е това, което вече не е пред теб. Бъдещето е това, което още не е пред теб. А настоящето е това, което е пред теб и се изплъзва от погледа ти. Скоро то ще бъде минало… Ако не се вкопчваш в миналото… защото вкопчването в миналото е пълна глупост.  Него вече го няма, така че за какво се тюхкаш? Станалото – станало.  И в настоящето не се вкопчвай, защото и то си отива и скоро ще е минало. Не се вкопчвай и в бъдещето – в надеждите, въображаемите представи, плановете за утрешния ден – защото утре ще стане днес, ще стане вчера. Всичко ще стане вчера. Всичко ще се изплъзне от ръцете ти. Вкопчването само ще те направи нещастен. Ще трябва да се пуснеш.“                   ОШО

Коментар:
Жената на тази карта е толкова погълната от това да стиска кутията със спомените си, че е обърнала гръб на искрящата чаша с благословии, които са на нейно разположение тук и сега. Носталгията по миналото е затиснала главата й и я е превърнала в просякиня, както се вижда от закърпените й овехтели дрехи. Никой разбира се, не я принуждава да е такава, но тя е изгубила достъп до радостите, които предлага настоящето.
Време е да се изправиш пред факта, че миналото го няма и всеки опит да го повториш е сигурен начин да останеш в плен на стари модели, които щеше да си превъзмогнал, ако не се вкопчваше с такова усърдие в това, което вече си преживял. Поеми дълбоко дъх, остави кутията, ако трябва я завържи с красива панделка и й кажи едно любящо и почтително сбогом. Животът минава покрай теб, не допускай да се превърнеш във вкаменелост още приживе!